top of page
  • R.M, 15 ani, sex M

Înțelepciunea și moftul

Încă din antichitate, marii gânditori ai lumii au considerat că înţelepciunea este cea mai aleasă comoară a omului. Ea este o virtute, o calitate complexă a sufletului uman.

Înţelepciunea e o capacitate superioară de înţelegere a lucrurilor, implicând o cunoaştere adâncă a realităţii, multă experienţă şi mult echilibru. Înțelepciunea este calitatea de a ști cum să îți folosești inteligența pe care o ai. Ea este atribuită persoanelor care posedă o bogăție de cunoștințe și se distinge prin utilizarea lor cu înțelepciune și în mod rațional. Un om înţelept este acela care are capacitatea de a pătrunde esenţa legilor fundamentale ale naturii şi ale societăţii, este persoana care judecă drept și vede mereu o rezolvare. O persoana înțeleaptă mereu va fi fericită pentru că vede partea reală a lucrurilor și are o logică bună.

Înțelepciunea de obicei apare la persoanele înaintate în vârstă, deseori fiind asociată cu bunicii care este trecut prin viata. Dar ea poate fi dobândită și mai repede studiind învățătura oamenilor înțelepti de unde poți dobândi anumite calități sau învățături ale lor.

Moftul este un lucru lipsit de valoare și importanță, ceva ce nu este necesar deși omul îl dorește foarte mult. Un moft nu ajută la nimic decât la satisfacerea temporară, de scurtă durată a dorințelor omului. O persoana cu mofturi nu face nimic pentru a își câștiga mofurile ci doar așteaptă să primească.

Diferența dintre înțelepciune și mofturi este una foarte mare. Persoanele cu mofturi vor trece cu vederea peste lucrurile cu adevar importante și vor visa doar la o ”fericire” bazată ba pe niște obiecte, ba pe chestii care nu sunt necesare și utile. Ceilalți, inteleptii, vor citi mult și vor depune un efort constant în dezvoltarea lor, ignorând lucrurile neînsemnate ale vieții. Oamenii întelepți vor fi mereu mai împliniți decât cei cu mofturi pentru că înțelepciunea și inteligența sufletească aplicată este importantă pentru împlinirea omenească.

În concluzie, întelepciunea și mofturile se diferențiază foarte mult, înțelepciunea fiind ceva necesar și util care face o diferență în viața omului, pe când mofturile nu ajută la nimic.

Comments


bottom of page