top of page
  • Poza scriitoruluiFelicia Mureșan

Povestea ulciorului

Un tanar rege obisnuia necontenit sa caute pricina de cearta cu regele batran si intelept al tarii vecine. Batranul rege incercase pe toate caile sa construieasca niste relatii de prietenie cu tanarul sau vecin, dar degeaba.

Intr-o zi tanarul porni la razboi impotriva vecinului sau. Batranul rege amintindu-si ca si el facuse multe prostii in tineretea lui si ca exista o varsta de la care nu ne putem astepta sa vedem intelepciunea, poruncii ofiterilor sai sa prinda pe tanarul sau vecin si sa-l aduca la el viu.

Cand tanarul fu adus in fata sa, batranului rege i se facu mila de el, dar se prefacu ca e manios si ca-l va osandi la moarte. Tanarul implora sa i se crute viata. Batranul rege ii spuse:

- Bine, iti mai dau o sansa. Maine ti se va pune in maini un ulcior cu apa plin pana la punctul de revarsare. Va trebuie sa-l porti de la un capat al strazii pana la celalalt fara insa a lasa sa se verse nici macar un strop din apa aceasta. Daca nu vei reusi, vei muri.

A doua zi, incepu procesiunea. Prizonierului i se puse ulciorul cu apa in mana, soldatii umblau alaturi de el pentru a-l pandi, iar in urma lui, calaul venea cu toporisca in mana gata de a-l lovi si a-i taia capul pe loc in caz de nereusita.

Regele mai dadu ordin ca pe o parte a strazii sa fie adunata multimea care sa-l umileasca si sa-i strige vorbe rautacioase, iar de celalata parte, o alta multime sa-l incurajeze.

Prizonierul reusi: nici un strop de apa nu se varsa din ulcior.

Batranul rege il intreba atunci:

- Cand multimea aceea te batjocura, i-ai intors batjocura inapoi?

- Nu – raspunse tanarul - caci n-aveam timp de aceasta. Trebuia sa am grija numai de ulcior.

- Dar celor ce te incurajau le-ai multumit?

- Ce treaba aveam eu cu ei? Aclamatiile lor nu-mi puteau ajuta la nimic. Eu eram concentrat numai asupra apei din uliciorul aflat in mainile mele.

Inteleptul rege il elibera, dandu-i sfatul urmator:

Tot astfel ti s-a incredintat un suflet aici pe pamant, pe care trebuie sa-l ingrijesti, sa-l pastrezi curat si nepatat. Acesta este singurul lucru care conteaza. Daca nu reusesti aceasta, esti pierdut. Nu mai ravni dupa aplauzele oamenilor cautand victorii ieftine si fara insemnatate. Nici nu fi ingrijorat cand ei te batjocoresc, ci ai grija mai mult de propriul tau suflet.

Richard Wurmbrand

0.jpg

bottom of page