Abcedarul-ul parintilor

Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor (Ross Champbell si Gary Chapman)


Intr-o maniera plastica, autorii ne descriu conceptul de ”rezervor emotional” al copilului. Poate e un termen mult prea tehnic pentru unii dintre noi... cu toate acestea insa, este un termen foarte potrivit si sugestiv. Se refera de fapt la nevoile sufletesti ale copilului (a omului in general) care sunt de multe ori neglijate sau chiar negate.

Ne gandim foarte des la nevoile materiale ale copiilor, pana intr-acolo incat am putea considera ca generatia actuala de parinti este generatia parintilor care vor ca ai lor ”copii sa aibe ceea ce nu au avut ei vreodata”. Da , incercam sa oferim copiilor cele necesare vietii, lucruri de care, poate, noi am fost privati, dar sa nu uitam ca copii nostri mai au si alte nevoie, cum ar fi cele sufletesti.

Cam acelasi lucru incepe sa se intample treptat cu nevoile intelectuale si educationale. Intalnesc tot mai frecvent cazuri in care copii petrec foarte mult timp invatand pe la tot felul de ore sau cursuri, dar petrec tot mai putin timp cu parintii. Motivatia parintilor este una buna: educatia este o sansa in plus in viata. Dar, sa ne aducem aminte ca, nevoile copilului sunt mai multe si e nevoie de un echilibru intre acestea. Oferind preponderent lucruri sau conditii pentru a sluji nevoilor materiale sau intelectuale, riscam sa creem un alt dezechilibru: cel sufletesc.

Lucrurile sau informatia nu au umplut sufletul unui om decat pentru catva timp (ore, zile) dupa care sunt aruncate si devin neinteresente. Recunoaste-ti cliseul? Da, asa fac copii nostrii (dar asa facem si noi: pentru unii dintre noi bluza noua sau masina noua ne multumeste cateva zile/ luni, dupa care deja ravnim la alta). Asa e cu lucrurile acestea: nu reusesc sa umple sufletul gol si nici sa de-a o asa mare implinire precum este, spun unii copii, atunci cand tata sau mama petrec un timp impreuna facand diverse chestii, de la cele mai simple (activitati casnice) pana la cele mai interesante (un joc de fotbal impreuna, un joc simplu si banal de remy). Lucrurile / jocurile cumparate, profesorii meditatori sau cartea care o are copilul in fata nu vor tine niciodata loc de parinte.

Rezervorul emotional al copiilor exista, chiar daca nu e o structura fizica, vizibila, si trebuie sa ne preocupam de el in mod serios. Altfel, copilul va deveni mai: nelinistit, agitat acasa sau la scoala, ne vom intelege mult mai greu cu el, comunicarea va fi foarte dificila, riscam sa se ataseze emotional de persoane care nu ar avea o influenta sanatoasa asupra lor (ca doar nu vor sta vesnic neatasati, din moment ce noi nu creem conditiile ca acesta atasament parinte – copil sa se dezvolte), in curand ne vor cere doar ceea ce i-am oferit (adica lucruri materiale) dar nu vor oferi celor din jur nici macar atat, adica nu vor fi niciodata darnici, sensibili la nevoile altora ... si lista continua.

Daca v-am starnit interesul, atunci cititi cartea. Restul las sa faca autorii Ross Champbell si Gary Chapman in cartea lor. Este o carte usor de lecturat si merita sa o aveti in biblioteca pentru a o redeschide din cand in cand.

Va doresc spor la citit si bineinteles, apoi, la aplicat.

”Fara practica nu exista schimbare” imi spunea cineva intr-o zi.

Doamne ajuta!

Recomandate
Recente
Arhiva
Cauta dupa tag-uri

© Copyright 2014 VISION ARTIST

pentru detalii intra pe www.visionartist.ro

Experiența, rezultatele și atmosfera de încredere
constituie cea mai bună recomandare