Meditația pentru suflet și minte.
Pe vremuri când erai în trecere prin satele românești, aveai ocazia să vezi frecvent bătrânii stând în fața casei pe laviță (așa se cheamă banca din fața casei). Mai vedem încă lavițele în fața caselor, dar într-adevăr nu vedem decât rar pe cineva stând pe ele.
Multe au auzit acele lavițe la viața lor... multe s-au spus pe acele lavițe... și multe s-au gândit fără a fi spuse vreodată. Ce făceau bătrânii stând pe acele bănci din fața casei?... vorbeau, criticau, comentau, bârfeau, stăteau pur și simplu... se odihneau (unii chiar reușeau să doarmă nițel)... dar cu siguranță unii gândeau... meditau.
Această meditație a sufletului și a minții s-a pierdut în ziua de azi. Tot mai rar oamenii își alocă timp să se gândească, să mediteze la ceva. Desigur, conceptul de meditație are multe forme în ziua de azi. Acum ne referim la meditația conștientă și direcționată spre ceva valoros. E nevoie, e chiar vital ca din când în când să ne alocăm un timp de meditație. Cum se face asta?
În primul rând trebuie să îți faci timp. Nimeni nu va face asta în locul tău! Dacă cei care fumează își alocă un timp pentru a fuma și nu renunță la el sub nici o formă, de ce nu fac la fel oamenii când e vorba de timpul pentru suflet și minte?... Așadar, acesta este primul pas: îți faci timp și nu renunți la el sub nici o formă, pentru nimic în lume (adevărul e că, după ce prinzi gustul nu îți mai vine să renunți).
Pasul doi: începi cu exerciții mici de cîteva minute. Chiar și 2 minute reprezintă un început. Apoi crești gradat numărul de minute.
Pasul trei: îți alegi un subiect. Acesta poate fi ceva la care vrei să te gândești sau poate fi un subiect pe care îl citești (îți poți alege o carte). Bineînțeles e nevoie să fie un subiect pentru suflet și minte, un subiect sănătos (știrile și bârfele nu intră în această categorie), un subiect prin care să te dezvolți, să crești, un subiect care să te facă mai bun. Din păcate, parcă aceste subiecte s-au pierdut de-a lungul timpului. Auzim cel mai adesea subiecte aparent interesante dar de fapt ciudate, multe dintre ele egoiste (pentru mine, despre mine)... dar nu despre acestea e vorba. Subiectele la care ar fi bine să medităm sunt cele cu adevărat valoroase, precum: bunătate, caracter, omenie, adevăr, credință, altruism, respect, înțelepciune, integritate... sunt atât de multe... adevăratele valori umane. Parcă sună ciudat... cine se mai gândește la acestea în zilele noastre?...
Cine? Eu... tu... poate el, ea... noi, voi... totuși mai sunt oameni care se gândesc și mai prețuiesc aceste valori. Hai să fim mai mulți.
Fă-ți timp: mediția pentru minte și suflet este vitală și merită, pentru că te îmbogățește cu adevărat.
Comments