top of page
Poza scriitoruluiFelicia Mureșan

Afirmativ sau negativ

În dialogul dintre doi sau mai mulţi oameni auzim deseori indicaţii care reflectă ce să NU facă celalalt, dar auzim mai puţin indicaţii care să reflecte ce să facă celălalt. Acest fapt reduce eficienţa dialogului sau chiar şi mai rău, provoacă certuri şi conflicte: Ţi-am spus să nu faci... Ţi-am spus că nu îmi place...

Ne-ar prinde bine puţină gramatică. La ora de gramatică am învăţat ce înseamnă o propoziţie negativă şi ce înseamnă o propoziţie afirmativă.

O propoziţie negativă este cea care include o negaţie.

Negativul este exprimat de multe ori direct prin cuvinte: cuvântul NU sau prefixele ne-, in- (ex.: neserios, insensibil).

Negativul poate fi exprimat şi indirect prin sensul propoziţiei (ex.: Ţi-ai pierdut mințile), prin tonul şi atitudinea cu care vorbim.

O propoziţie negativă ne spune, de regulă, ce să NU facem. Ne indică problema cu care avem de-a face. Este important să ştim ce să NU facem: NU înjura. NU întârzia. NU te comporta ca un mitocan.

Este important să ştim problema cu care ne confruntăm, dar nu e suficient...

O propoziţie afirmativă este reprezentată prin absenţa negaţiei.

Propoziţia afirmativă este cea care ne spune CE SĂ FACEM. Aceasta este partea foarte importantă pe care trebuie să o avem în vedere. Este important să ştim ce să nu facem, dar în egală măsură e important să ştim şi ce să facem, nu-i aşa? Putem să includem în dialogul nostru, folosind un ton şi o atitudine adecvată, indicaţiile clare şi precise: E bine să ajungi la timp. E important să vorbeşti politicos. E frumos să te porţi civilizat.

Din păcate, această parte lipseşte deseori din dialogul nostru. Dacă facem un efort şi includem în dialog această parte, vom constata că ne putem înţelege mai bine unii cu alţii.

Rămâne să ne gândim... să corectăm... să îmbunăţăţim!

Doamne ajută!



Comments


bottom of page