top of page
  • Poza scriitoruluiFelicia Mureșan

Importanța biografiilor în dezvoltarea copiilor

Copii pot învăța din viața altor copii & oameni, tot la fel de simplu cum învață de la ceilalți copii din jurul lor sau, din păcate, de la diverse personaje găsite pe rețelele de socializare. Dar pentru aceasta, cineva trebuie să îi îndrume spre lumea reală a biografiilor de valoare.

Putem face asta oferindu-le cărți (spre exemplu Zece fete care au schimbat lumea în bine sau Băieți de caracter) sau urmărind împreună filme biografice (spre exemplu The Blind Side sau Minunea).

Iată câteva rânduri despre câteva biografii frumoase:


Becul? – nimic important ...

Thomas Edison era considerat de către profesorii săi “prea prost pentru a învăța ceva”. A fost concediat de la primele două locuri de muncă pentru că era “neproductiv”. Dar.... a inventat becul.

Când un reporter l-a întrebat “Cum v-ați simțit eșuând de 1.000 de ori?”, Edison a răspuns: “Nu am eșuat de 1000 de ori, ci becul a fost o invenție cu 1000 de pași”.


Copilul ăsta încă nu vorbește? Al meu vorbea de la 9 luni iar la 2 ani deja citea ziarul!

Albert Einstein nu a vorbit până la vârsta de 4 ani şi nu a citit până la 7 ani. Unul dintre profesori l-a descris ca fiind “lent la minte, pierdut pentru totdeauna în vise prostești”. A fost exmatriculat din școală şi i-a fost refuzată admiterea la Școala Politehnică din Zurich. Dar de fapt, mintea lui era plină de idei geniale.


Mașina? – nu contează ...

Henry Ford a dat faliment de cinci ori înainte de a reuși cu Uzinele Ford renumite pentru construcția de mașini Ford.


De Charlie oricum nu a auzit nimeni... nu e de la noi din sat

Charlie Chaplin a fost inițial respins de către șefii de la Hollywood pentru că pantomima sa a fost considerată “un nonsens”.


Desene animate? Ce plictiseală...

Walt Disney a fost concediat de către un editor de ziar deoarece era “lipsit de imaginație şi de idei bune”. A dat faliment de mai multe ori, dar până la urmă a reușit: a construi Disneyland.


Ce păcat! Nu mai există nici o speranță pentru el ...

Beethoven mânuia penibil vioara iar profesorul său a spus despre el că “nu există nici o speranță să devină compozitor”. Dar a devenit cel mai renumit compozitor.


“Considerat cel mai slab elev din școală”

Rodin era considerat cel mai slab elev din școală. A fost respins de trei ori la admitere la Ecole des Beaux-Arts (școală de arte de renume din Paris). Nu-i nimic, în cele din urmă a ajuns un renumit sculptor.


Până la urmă, s-ar putea ca această bună practică a biografiilor de valoare să ne folosească și nouă, adulților!




bottom of page