top of page
  • Poza scriitoruluiFelicia Mureșan

Reguli?

Aversiunea generală față de acest cuvânt nu trebuie să ne împiedice să ne gândim la valoarea lui.

Ne putem imagina cum ar arăta o lume fără reguli?

Dar un oras fără reguli de circulație?

Un magazin fără o regulă numită program?

Un loc de muncă în care fiecare face doar ce îi place?

Dar o relație fără reguli?

Ca să fim sinceri, acest cuvânt ne deranjează mai mult atunci când ne este atribuit nouă, adică atunci când noi avem de respectat câteva reguli.

Nu ne deranjează la fel de mult atunci când îl atribuim altora: Tu trebuia să procedezi așa..., nu ai procedat cum trebuia... Ceea ce face și mai susceptibilă perspectiva aceasta

E necesar să avem un spirit obiectiv și realist asupra acestui subiect. Da, categoric, este necesar ca regulile să fie sănătoase, obiective, realiste și eficiente, ceea ce presupune o responsabilitate personală a celui care alege și sustine regula respectivă.

Regulile sănătoase sunt construite spre binele nostru al tuturor (așa cum sunt regulile de circulație, regulile de conduită între oameni etc). De aceea, haideți să nu ne fie frică de acest cuvânt și să nu ne fie frică să ne învățăm chiar și copii despre această realitate.

O educație ordonată prin criterii de educație este categoric eficientă, pe când cea nestructurată este supusă eșecului (nici nu știu dacă o mai putem numi educație).

Studiile indică faptul că acei copii care au crescut în medii structurate și ordonate au avut o dezvoltare mult mai echilibrată în viață, au avut o viață reușită din diferite puncte de vedere (educație, loc de muncă, relații, familie, moral, emoțional).

Pe când în randul copiilor crescuți într-un mediu nestructurat au apărut mai des episoade de dezechilibru psiho-emoțional, riscul de evoluție nesănătoasă și disfuncțională este mai mare în aceste cazuri. Bineînteles, că sunt numeroase persoane care nu au beneficiat de un mediu structurat în copilaria lor, dar și l-au format singuri de-a lungul vieții, ceea ce este un lucru extraordinar!

Toți ne dorim o lume mai bună, tuturor ne plac oamenii de caracter. Dar acest lucru nu ”pică din cer”, ci se construiește treptat, în fiecare zi, încă din primii ani de viață. Este răspunderea noastră să fim atenți la acest aspect și să îl punem în aplicare.

Doamne ajută!

コメント


bottom of page