Reguli?... Nuuu!... sau da?.....


Aversiunea generala fata de acest cuvant nu trebuie sa ne impiedice sa ne gandim la semnificatia si valoarea lui.


Ne putem imagina cum ar arata o lume fara reguli? Dar un oras fara reguli de circulatie? Un magazin fara o regula numita program? Un loc de munca in care fiecare face doar ce ii place? Dar o relatie fara reguli?

Ca sa fim sinceri, acest cuvant ne deranjeaza mai mult atunci cand ne este atribuit noua, adica cand noi avem de respectat cateva reguli. Nu ne deranjeaza la fel de mult atunci cand il atribuim altora: Tu trebuia sa procedezi asa..., nu ai procedat cum trebuia... Ceea ce face si mai susceptibila perspectiva aceasta.

E necesar sa avem un spirit obiectiv si realist asupra acestui subiect.

Da, categoric, este necesar ca regulile sa fie sanatoase, obiective, realiste si eficiente, ceea ce presupune o responsabilitate personala a celui care alege si sustine regula respectiva. Regulile sanatoase sunt construite spre binele nostru al tuturor (asa cum sunt regulile de circulatie, regulile de conduita intre oameni etc).

De aceea, haideti sa nu ne fie frica de acest cuvant si sa nu ne fie frica sa ne invatam copii despre aceasta realitate.

O educatie ordonata prin criterii de educatie este categoric eficienta, pe cand cea nestructurata este supusa esecului (nici nu stiu daca o mai putem numi educatie).

Studiile arata ca acei copii care au crescut in medii structurate si ordonate au avut o dezvoltare mult mai echilibrata in viata, au avut o viata reusita din diferite puncte de vedere (educatie, loc de munca, relatii, familie, moral, emotional).

Pe cand in randul copiilor crescuti intr-un mediu nestrucurat au aparut mai des episoade de dezechilibru psiho-emotional, Riscul de evolutie nesanatoasa si disfunctionala este mai mare in aceste cazuri.

Bineinteles, ca sunt numeroase persoane care nu au beneficiat de un mediu structurat in copilaria lor, dar si l-au format singuri de-a lungul vietii, ceea ce este un lucru extraordinar, bravo lor!

Totusi, este raspunderea noastra ca parinti sa fim atenti la acest aspect si sa il punem in aplicare.

Toti ne dorim o lume mai buna, tuturor ne plac oamenii de caracter.

Dar acest lucru nu ”pica din cer”, ci se construieste treptat, in fiecare zi, inca din primii ani de viata.

Doamne ajuta!

Recente
Caută subiecte/ teme